Články & návody

Vyhlazení a výplně vrásek v Brně - plastický chirurg MUDr. Šárka Stiborová.

Zubní implantáty Brno - náhrada chybějících zubů bez nutnosti zásahu do zbylého chrupu.

Rekvalifikační kurzy Praha - DoKurzu.cz široká nabídka kurzů, školení a seminářů v Praze. Možnost přidání kurzu zdarma.

Senior Park Hrádek nad Nisou - alternativa pro domov pro seniory Liberec.

INVIDA - zakázková výroba nábytku České Budějovice.

Míka Servis - úklid kanceláří v Praze a okolí.

Proč vynechat lepek z jídelníčku

Co je to lepek? Aneb babičky ho neměly!

Jedná se o přirozenou část složení rostlin patřících do čeledi lipnicovitých. Kromě nejznámější pšenice sem patří také ječmen, žito, slzovka a další obiloviny, které u nás najdeme na polích.

Lepek tu byl vždy, ale teprve v posledních letech se ukazuje, že je problémem nejen pro celiaky, ale prakticky pro každého, bez ohledu na způsob stravování nebo životní styl.

Naše babičky lepek měly, ale ne v současné podobě. Pěstovaly pšenici přirozeným způsobem, bez chemických hnojiv a postřiků, které na sebe lepek váže. Pole byla hnojena klasickým hnojem a to, co dnes kupujeme jako předražené bio potraviny, pro ně bylo denním chlebem a to doslova.

Současná pšenice je navíc přešlechtěná a geneticky upravená, stejně jako řada dalších plodin.

Zpracování a konzumace pšeničné mouky

Pšenice byla šlechtěna, aby získala ty nejlepší vlastnosti v rámci využití v potravinářském průmyslu. Je upravena tak, aby obsahovala vysoké procento lepku. To usnadňuje práci pekařům, jelikož těsto ze současné pšenice dobře kyne. Dát si občas rohlík nebo krajíc chleba by nebyl až takový problém, ale současný člověk se naučil jíst pšenici prakticky ve všem. K snídani a k večeři v podobě pečiva, na svačinu v podobě koláčů a k pobědu jako těstoviny. Do toho připočtěme všechny ty fastfoody, cukrárny a podobně. Lepek najdeme i v pivu a řadě dalších nápojů.

Současná strava není dostatečně pestrá a lidské tělo se může po dlouhodobém strádání propracovat až k chronickým zdravotním potížím. Alergie není nic jiného než obrana těla proti něčemu, co mu přirozeně nesvědčí. Klasická světlá mouka není výživná, neobsahuje prakticky žádné minerály ani vitaminy. Takové dukátové buchtičky s krémem nebo omáčka s knedlíkem nejsou pro tělo ničím zdravým ani přínosným. Člověk má pocit, že se najedl, ale tělo strádá.

O minerálech a vláknině může být řeč v případě celozrnné mouky, ale ani ta není pro tělo ideální. Sice dostane část toho, co potřebuje, ale spolu s tím i notnou dávku lepku. Lidské tělo je živý organismus, který je přirozeně nastaven na přijímání a zpracování potravy v její kompletní podobě, bez selekce.

Bezlepková dieta hitem dnešní doby

Někdo má na lepek alergii, jiný se ho rozhodl vynechat z jídelníčku dobrovolně.

Není to pouze trend, ale v dnešní době moudré rozhodnutí. Po vynechání lepku se většina lidí cítí fyzicky zdravější, odchází chronické zdravotní problémy, mají více energie a nejsou unavení. Ideální je upravit nejen stravu, ale doplnit ji o kvalitní vitaminy (ne z lékárny), které tělu dodají vše, co potřebuje. Spolu s kvalitní detoxikací je to pro tělo balzám.

Vynechat lepek přitom není nic složitého. Současný trh nabízí řadu potravin, které ho v jídelníčku snadno nahradí. Patří sem kukuřice, čirok, pohanka a další. Zařadit můžete také luštěniny nebo rýži.

Pozor si však dejte na tzv. bezlepkové potraviny, které jsou sice bez lepku, ale pokud má těsto kynout a chutnat stejně jako z klasické bílé mouky, často je lepek nahrazován a ne vše je zdravé. Bezlepkové se tedy nerovná automaticky zdravé.

Nemusíte si nic odpírat

Při vynechání lepku z jídelníčku si přitom nemusíte nic odpírat. Řada receptů, ať už na internetu nebo v podobě kuchařek v knihkupectví za vás dávno vyřešila, jak udělat klasické lívance nebo upéct oblíbené dezerty bez použití bílé mouky a nezdravých cukrů.

Zkuste trochu zapátrat a experimentovat. Mnohdy objevíte řadu receptů, na které byste jindy nenarazili.

Fotografie